iværksætter

Dansk erhvervsliv summer af aktivitet og iværksættertrang

Nogle mennesker dyrker fodbold, andre karate, og en helt tredje – og voksende – gruppe mennesker dyrker iværksætteri. Hvorfor gør de det, hvad tænder dem?

I den seneste tid har jeg tænkt på, at der nærmest ikke går en dag, uden at jeg hører om en eller anden ny virksomhed. De skyder simpelthen op som paddehatte i skovbunden. Det gør mig egentlig glad. Det viser nemlig, at specielt unge mennesker tør tage springet, tør udfordre det etablerede erhvervsliv, for at se om drømmen kan bære. Jeg bliver glad, fordi vi skal leve af vores kompetencer og know-how både nu og i fremtiden.

Gode til at aflæse tidens trends

Jeg tænker tit på, om de her mennesker er gjort af et særligt stof. Mit klare svar er ja, for de er enormt dygtige til at aflæse tidens trends og tendenser. De kan vel at mærke også finde ud af, at omsætte de trends, som de spotter, til innovative ideer.

Lad mig give dig et konkret eksempel:

Tidens hotteste buzz words er innovation, iværksætteri, robotter og digital teknologi. Sjovt nok er det også de emner, som bliver behandlet, når vi får nyheder fra erhvervslivet. Er det et tilfælde? Langt fra. Har jeg ret? Selvfølgelig har jeg ret. Nyhederne afspejler jo – eller skulle i hvert fald gerne – afspejle samfundsudviklingen.

Den allestedsnærværende digitale teknologi

Ja, det kan være svært at forholde sig til. Prøv derfor at tænke på, hvor meget af den teknologi, du bruger til hverdag, der er digital:

  • Du bruger en iPhone.
  • Din bil har intelligent baksensor
  • Selv dit husalter – dit TV – sender via et digitalt signal.

I efterhånden mange år har vi diskuteret robotter i Danmark og i verden som helhed. For år tilbage var det største problem for erhvervslivet, at produktionen blev outsourcet til forskellige lavtlønsområder. I dag diskuterer vi ikke længere outsourcing så meget. Flere virksomheder er endda begyndt at praktisere insourcing, fordi de tidligere lavtlønsområder – typisk i BRIK-landene – begynder at komme på omgangshøjde, når talen falder på lønniveauet. I Danmark kan vi altid finde noget at diskutere – også andre ting end vejret – og lige nu diskuterer vi robotter:

  • Er robotter en god eller en dårlig ting?
  • Er det en forringelse af velfærden, når robotterne begynder at overtage flere og flere plejeopgaver?
  • Skal vi være bange for at miste vores job, når robotterne bliver dygtigere og dygtigere?

Jeg vælger at tro, at der ikke lige kommer en robot i morgen og erstatter mig. Jeg er fortrøstningsfuld, fordi jeg har et job, hvor jeg skal tænke kreativt, og det kan robotterne ikke i samme grad – endnu. Det kan være det kommer, men indtil det sker, vil jeg bare sige:

Længe leve lysten til at tænke innovativt, og hurra for alle iværksættere.